• Škola šaha 5

TOČAK KOJI SE NIJE ZAUSTAVIO
(UMESTO RECENZIJE)

 

U maju 2005. godine moj dobar šahovski prijatelj Slobodan Mirković pozvao me je na kafu.
"Poklanjam ti moju knjigu Škola šaha" - rekao je tada i nastavio: "Voleo bih da se ona pojavi i na enleskom jeziku, mislim da u njoj ima jako korisnog materijala za decu koja uče šah. Možeš li me podržati u tome?"
"Zašto ne? Vrlo rado" - odgovorio sam kako uvek odgovaram šahovskim stvaraocima bilo koje vrste koji mi se obrate i ponude saradnju. I krenulo je...
Već 2005. godine "Škola šaha" bila je oficijelna knjiga Prvenstva Evrope za mlade šahiste u Herceg Novom, zatim je ista akcija usledila u istom gradu 2006. i 2008. godine, pa je došla Albena (Bugarska) 2011. godine i ove, 2013. godine, petim nastavkom završava se ova serija.
U međuvremenu, knjige se izdaju na srpskom, nemačkom i mađarskom jeziku i sada se već može reći da hiljade dece širom Evrope uče šah iz ovih udžbenika. O kvalitetu sadržaja najbolje govori podatak da se knjiga prodaje na svim značajnim sajtovima i internet prodavnicama širom sveta.
Tu se priča ne završava. Poznato je da je Crna Gora jedna od evropskih zemalja koja je uvela šah u škole, a autor udžbenika "Osnovi šaha", "Šah 1" i "Šah 2", kao i metodike za nastavnike, opet je Slobodan Mirković. Ništa nije slučajno.
Jako sam ponosan i zadovoljan što sam ovu akciju podržao od samog početka i uveren da Slobodan Mirković u šahovskom stvaralaštvu nije rekao sve. Biće dovoljno da zaživi njegov sjajan sistem klasifikacije šahovskih partija i njegovo ime pominjaće se još češće. Verujem da će "Škola šaha 5" lako naći najkraći put do svih onih koji žele da unaprede svoje šahovsko znanje.

Beograd, 12. septembar 2013.

Vladimir Šakotić
Izvršni direktor Evropske šahovske unijeReč autora


"Škola šaha 5" predstavlja nastavak serijala knjiga namenjenih mladim šahistima.
Serijal je plod autorovog rada na usavršavanju velikog broja „učenika“ – mladih šahista, pa je posebno zadovoljstvo što je prva kniga Chess School ugledala svetlost dana na Kadetskom prvenstvu Evrope u Herceg Novom 2005. godine.
To je bila prva oficijelna knjiga šampionata u istoriji kadetskih prvenstava Evrope.
Chess School 2 i 3 takođe su bile oficijelne knjige kadetskih šampionata Evrope 2006. i 2008. godine, opet u Herceg Novom.
Chess School 4 je promovisana i bila je oficijelna knjiga Kadetskog prvenstva Evrope u Bugarskoj u Albeni 2011. godine.


Projekat "Chess School" sastoji se iz pet knjiga.
Kao i prethodne, Škola šaha 5 ima  tri dela.
Prvi deo odnosi se na damske završnice.  Objašnjen je sistem rada i usavršavanja u ovoj vrsti završnica, ističu se osnovni principi i planovi igre. Na više mesta ispravljene su pojedine analize i ocene kritičnih pozicija koje su se često navodile u šahovskoj literaturi.
Drugi deo predstavlja poglavlje „Čudesni svet kombinacija“ u kojoj je prezentovana nova teorija kombinacija i klasifikacija koja kao polaznu osnovu uzima Botvinikovu definiciju šahovske kombinacije. Predstavljene su složenije grupe kombinacija u kojima se žrtvuje više figura i pešaka. Na više mesta ispravljene su analize nekih klasičnih kombinacija.


Treći deo čine strateški motivi.
U ovom delu knjige govori se o usavršavanju u početnoj fazi partije – otvaranju. U varijanti Karokanove odbrane ističe se neraskidiva veza otvaranja i završnice.Posebna pažnja posvećena je tipičnim strategijskim linijama u pomenutom otvaranju. Istaknuti su osnovni principi i planovi igre u završnici na primerima iz prakse. Objašnjava se da je polazna tačka u proučavanju nekog otvaranja, učenje tipićnih završnica u tom otvaranju.
Knjigom "Škola šaha 5" nastavlja se saradnja sa organizatorima kadetskih prvenstava Evrope, što me posebno raduje. Ovoga puta domaćin je Šahovski savez Crne Gore i grad Budva.
"Škola šaha 5" je poslednja knjiga u serijalu.
Realizacija projekta "Chess School" trajala je punih osam godina. Učesnici Kadetskih prvenstava Evrope u vremenskom periodu od 2005. pa do 2013. godine prvi su  imali priliku da se upoznaju sa knjigama.
Koristim priliku da nešto kažem i o sebi. Promocija knjige "Škola šaha 5" na Kadetskom prvenstvu Evrope u Budvi označava ujedno i završetak mog učestvovanja na šahovskim takmičenjima.
Poštovani čitaoci verujem da vam je bilo interesantno i da ste uživali u lepotama šaha. Rešavanjem šahovskih problema usvojili ste način razmišljanja istovetan sa mišljenjem prilikom rešavanja životnih problema.
Šah je život, a život je partija šaha. Svaka situacija koja se pojavi na šahovskoj tabli može se desiti i u životu. Verujem da ćemo se ponovo sresti. Možda će to biti na plaži, u vozu ili avionu... Znam da čemo postati prijatelji! Nemojte brinuti, prepoznaćemo se. Šah ima magičnu moć da zbližava ljude.


Mnogo sreće i uspeha u šahu.

Detalji
Autor/i Slobodan Mirković
ISBN
Godina izdanja 2013
Obim knjige 192
Format B5
Vrsta poveza Broširan

Škola šaha 5

  • Kod proizvoda: MPP401
  • Dostupnost: Na lageru
  • 9,17€

  • Bez PDV-a: 8,33€

Slični proizvodi

Škola šaha 1

Škola šaha 1

Višegodišnji rad autora na završnicama sa  učenicima. Knjiga je iz tri dela: pešačke završnice,..

9,17€ Bez PDV-a: 8,33€

Škola šaha 2

Škola šaha 2

Nastavak rada sa učenicima i primerima završnica: završnice lakih figura, čudesn..

9,17€ Bez PDV-a: 8,33€

Škola šaha 3

Škola šaha 3

..

9,17€ Bez PDV-a: 8,33€

Škola šaha 4

Škola šaha 4

Sastoji se iz tri dela. Prvi deo odnosi se na šahovske završnice, one u kojima je top najjača fig..

9,17€ Bez PDV-a: 8,33€

Школа шахмат

Школа шахмат

..

9,17€ Bez PDV-a: 8,33€

Tagovi: Škola, šaha, 5